Načítání...

Pivní tažený závin s jablky

Štrůdl je u nás doma asi nejoblíbenějším moučníkem. A tak mě napadlo použít do mého léty prověřeného receptu namísto vody pivo. Z piv, která jsem měla doma, jsem vybrala Sedm Kulí od benešovského Ferdinanda. Tahle polotmavá a hořkosladká třináctka byla dobrá volba, ale určitě se stejně dobře bude hodit i jakýkoliv světlý ležák nebo méně hořký Ale. Pokud si taky chcete zaexperimentovat, budete na dva tažené záviny potřebovat:

NA TĚSTO:

  • 280 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 100 ml piva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • špetka soli

 

NA PLNĚNÍ A POTÍRÁNÍ:

  • 5 velkých jablek
  • strouhanka
  • skořice & cukr nebo skořicový cukr
  • rozinky (v rumu)
  • pekanové ořechy & vlašské ořechy & mandle

  • 100 g  rozpuštěného másla

 

Ze všech surovin na těsto umíchejte vařečkou v míse nelepivé těsto. Pokud vám těsto lepí, přidejte trochu mouky. Pokud je moc tuhé, přilijte trochu piva. Ale mně tohle množství vyšlo přesně. Mělo by vám vzniknout opravdu sametové těsto. Já si ho vždycky vyndám na kuchyňskou desku a tam si s ním pár minut hraju, až z něj mám takovej hezkej a uhlazenej bochánek. Ten potom schovám pod horký hrnec, předem rozpálený na plotýnce, a nechám ho odpočívat.

Pak přichází čas loupání a krájení jablek. Já jsem dneska použila asi dvacet pidijablek z naší zahrady a tak mi to zabralo věčnost. Potom si nasekejte ořechy a připravte strouhanku.

Mezitím by měl vystydnout hrnec, kterým je zakryté těsto. Bochánek z těsta nožem rozdělte na dvě stejně velké části. U každé části pak postupujte stejně. Vyválejte z těsta placku obdélníkového tvaru, tu si pak přeneste na utěrku a vytahejte do požadované tloušťky. Správně by přes těsto měla prosvítat utěrka, já mám ale raději trochu silnější těsto. To pak potřete rozpuštěným máslem, posypejte strouhankou (pokud bude z pivních rohlíků jako ta moje, bude to pak doublepivní štrůdl), jablky, rozinkami, ořechy a skořicovým cukrem (já jsem se naučila používat ten Antonínův, koření od Antonína je všechno nej). Pomocí utěrky těsto srolujte a kraje složte pod závin. Záviny si pak přeneste na plech s pečícím papírem a potřete je rozpuštěným máslem. Peče se to v troubě (ne na horký vzduch) na 200 stupňů 45 minut.

Dozlatova!

 

Komentář
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *