Načítání...

Pivní rohlíky jedna radost

Je překvapivě jednoduchý udělat si doma poctivý a dobrý rohlíky. Pokud ještě ke všemu vlastníte nějaký druh kuchyňského robota, který to umíchá za vás, tak už je nikdy nebudete chtít kupovat. Co budete potřebovat na 32 pivních rohlíků:

(Pokud jich chcete péct míň, klasicky dělte. Ale dají se úplně v pohodě zamrazit a pak jen vyndat a nechat přirozeně rozmrazit nebo v lepším případě rozpéct!)

  • 800 g hladké mouky
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vrchovaté lžíce změklého sádla
  • 1 celá kostka droždí (42 g)
  • 400 ml piva (a ano, je důležité jaké pivo použijete :))
  • trochu mléka na potírání
  • sůl a kmín na posypání

Všechny suroviny dejte do mísy a umíchejte z nich těsto. Teď přichází ten správný čas pro vaše šikovné ruce (budou vás neskutečně bolet) nebo kuchyňského robota (můžete se sice koukat, jak se to těsto hezky točí, ale zase nebudete mít takový svaly). Je to potřeba míchat tak čtvrt hodiny. Pokud není těsto dostatečně prohnětené, není v něm tolik vzduchu a rohlíky jsou pak tuhé, což ale někomu víc chutná. Takže je to na vás. Já mám ráda rohlíky nadýchaný a svaly mě tak nezajímaj, takže těsto nechávám patnáct minut v robotu. Po vykynutí (asi hodinu na teplém místě přikryté utěrkou) těsto rozdělím na čtyři díly, z každého vyválím kulatou placku, kterou pak rozřežu na osm stejně velkých částí – takových skorotrojúhelníků – budoucích rohlíků. Srolováním těhle trojúhelníků vzniknou jednotlivé rohlíky, které je potřeba hezky vyskládat na plech na pečící papír, potřít mlékem, posypat solí, případně kmínem a nechat dokynout asi čtvrt hodinky.

Peču je na 200°C, rozhodně ne na horký vzduch, asi 20 – 25 minut.

Dozlatova!