Načítání...

Pít či nepít? To je, oč tu běží (PÍT) I.

Dnes už snad většina z nás ví, že pivo má velmi prospěšné nutriční vlastnosti. V každém případě mezi námi stále existují lidé, kteří jsou k pivu nedůvěřivě skeptičtí. Avšak pozor! Už Paracelsus v 16. století řekl, že „pouze dávka rozhoduje, je-li látka jedem“. Podobně je to i s množstvím vypitého piva, protože v naší společnosti se stále najde určitá část konzumentů, která s pitím neumí zacházet. V tomto článku bych Vám však chtěla představit látky piva, které prospívají lidskému zdraví. Příště bych se ráda zabývala naopak rizikovými vlastnostmi piva související se zdravím.

VODA

Pivo obsahuje zhruba 92 % vody, která se rychle vstřebává v těle, což dává pivu značně močopudný účinek a může přispět při léčbě močových cest.

ANORGANICKÉ LÁTKY (MINERÁLY)

Velmi prospěšnými minerály v pivu jsou hořčík, fosfor, draslík, křemík atd. Hořčík se podílí na výstavbě a údržbě kostí, zubů nebo nervů. Fosfor je důležitý pro náš metabolismus a pro stavbu buněk v těle. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak a vylučování vody. Křemík pocházející z piva se snadno vstřebává v těle a působí na správnou tvorbu, růst a vývoj kostí, chrupavek a cév, a je potřebný i pro správnou funkci mozku (zmírňuje rozvoj Alzheimerovy choroby).

VITAMÍNY

B2 (riboflavin) – má vliv na růst, hojení pokožky, pevnost nehtů a vlasů

B3 (niacin) – odbourává cukry a je důležitý pro pleť, protože pomáhá tvořit kolagen a pigment

B5 (kyselina pantothenová) – regeneruje kůži po spálení sluncem

D – má vliv na růst, stavbu kostí a zubů

kyselina listová – snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí

Musím podotknout, že všechny výše uvedené minerály a vitamíny jsou v pivu obsaženy v příznivém
a vyváženém poměru, který může pokrýt část doporučené denní dávky. V tom je pivo srovnatelné
s iontovým nápojem, vhodným pro sportovce nebo fyzicky i psychicky zatížené jedince.

POLYFENOLY

Pozitivně ovlivňují játra a srdce. Uvolňují křeče a díky svým antioxidačním vlastnostem potlačují záněty. Významným polyfenolem je tzv. xanthohumol, u kterého se prokázaly významné protirakovinné účinky, a to hlavně proti metastázám a karcinomu prsu, vaječníků nebo tlustého střeva. Dále působí proti infekcím v dutině ústní, které způsobují zubní kaz. V neposlední řadě potlačuje vznik aterosklerózy, osteoporózy a infarktu.

Dalším zajímavým polyfenolem je tzv. prenylnaringerin, což je rostlinný estrogen (ženský hormon), který zabraňuje řídnutí kostí, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty. Díky své estrogenní aktivitě dokáže nahradit lidské estrogeny a tím potlačovat nepříjemné příznaky menopauzy, takže rozhodně bych doporučila pít pivo ženám, které se nachází právě v období klimakteria. Tato látka spolu s xanthohumolem působí taky proti plísním na nohou.

HOŘKÉ CHMELOVÉ LÁTKY

Hořké kyseliny v pivu působí v těle antimikrobiálně, prospívají trávení a chuti k jídlu. Dále mají lehce sedativní až narkotický vliv, proto jsme většinou po pivu unaveni, a proto se taky pivo doporučuje na uklidnění, nervozitu a nespavost.

OXID UHLIČITÝ

Oxid uhličitý dává pivu říz (štiplavý pocit v ústech po napití), který dává pocit osvěžení a vybízí k dalšímu napití. Ze zdravotního hlediska prokrvuje ústní i žaludeční sliznice, zvyšuje tvorbu slin a pomáhá vylučovat látky ledvinami.

ALKOHOL

Malé množství alkoholu v pivu působí pozitivně na psychické zdraví tím, že odstraňuje stres a napětí
a tím může člověk lépe navazovat kontakty. Nízký obsah alkoholu také snižuje riziko vzniku infarktu.