Načítání...

Jak jsme se dostali k francouzským pivům

Stejně jako většina lidí jsem měl za to, že francouzské pivo je jen Kronenbourg 1664 a další ne příliš dobrá piva. Kdykoliv jsem přijel do Francie, ochutnával jsem spíš červená nebo růžová vína.

To bylo ale do té doby, než jsem navštívil v létě roku 2015 mého dobrého kamaráda v Lille, odkud i pochází.  Když jsme nakupovali jídlo na večeři, tak vzal do košíku 2 velké láhve (75cl) piva s korkovým uzávěrem, pamatuji si dodnes, že to byly La Goudale a St. Landelin.

Líbila se mi kultura pití formou
degustace z malých sklenic

K večeři jsme tato piva otevřeli, zjistil jsem, že se jedná o Bière de Garde, že jsou to svrchně kvašená piva, začal jsem se o celou věc zajímat a také musím říct, že mi ta piva opravdu zachutnala. Líbila se mi kultura pití formou degustace z malých sklenic a to, že se pivo nepije v tak velkém objemu jako u nás. Druhý den jsme šli na mé přání nakupovat znovu, k tomu navštívili pár míst, kde jsme ochutnali tato piva i točená a degustace získala širší rozměr …… V hlavě se mi honily různé myšlenky, jak s tím, co jsem zažil naložit

Po návratu do Prahy jsme šli s kamarádem na náš pravidelný běžecký trénink a já jsem mu vyprávěl své zážitky z Lille. Pamatuji si to, jak kdyby to bylo včera …. Už dlouho jsme přemýšleli, že bychom mohli při zaměstnání něco začít dělat, po večerech a o víkendech se vždy najde chvilka volného času na drobné podnikání.

Bylo to tedy jasné, řekli jsme si, že to zkusíme. Udělali jsme si celkem detailní průzkum trhu, navštívili několik pivoték a zjistili jsme, že francouzská piva sem nikdo nedováží. Naše specializace měla být právě na ty velké láhve, kterých tu bylo na trhu velice omezené množství

Objednali jsme první paletu piv
od Les Brasseurs de Gayant

Založili jsme firmu a začali vyřizovat nezbytnou administrativu pro dovoz piva. Oslovili jsme asi třicet pivovarů v severní Francii. Odpověď přišla pouze od jednoho z nich a byl to právě Brasserie Saint Germain, pivovar, od kterého dnes dovážíme asi nejvíc.

K první dovezené paletě ale byla ještě dlouhá cesta. Získali jsme sice nabídky od pivovarů, ale ta piva jsme nikdy neochutnali a nevěděli jsme, zda jsou dobrá a budou zde prodejná. Navštívili jsme několik pražských pivoték a s kusem papíru, kde jsme měli popis piv, které jsme chtěli dovézt.  Reakce byly rozporuplné, někde říkali, že je to dobrá nabídka, jinde se s námi moc nebavili apod. Dnes mi to připadá komické, ale nějak začít se musí.

Po obdržení povolení na dovoz piva jsme tedy objednali první paletu piv od Les Brasseurs de Gayant (dnes Brasserie La Goudale), převážně láhve 75cl, jen minimum třetinek. Po večerech jsme chodili a piva nabízeli v pivotékách a restauracích, mimochodem je to stále nejefektivnější způsob prodeje zboží a děláme to i dnes. K našemu překvapení jsme velice rychle prodali všechny ty třetinky, kterých bylo jen pár kartonů a o 75cl láhve moc zájem nebyl, takže jsme se rychle zorientovali a dnes dovážíme především třetinky, ale naší původní myšlenky na sedmičky jsme se nikdy nevzdali a ke každému pivu jich několik skladem máme.

Dnes se soustředíme především na velkoobchodní prodej, v nabídce máme přes 50 druhů piva ze severní Francie, která distribuujeme do pivoték a specializovaných obchodů.

Při našich cestách do Francie navštěvujeme pivovary, od kterých pivo nakupujeme a musím říct, že jsou to velice příjemní lidé, kteří velmi tvrdě pracují, většinou zastávají funkci majitele, vrchního sládka, skladníka a prodavače v jejich obchodě v jednom, protože ve Francii je velice drahé zaměstnávat lidi.

Naše podnikání není nic velkého, ale baví nás to, stal se z toho totiž náš koníček. Naším hlavním cílem je propagace u nás stále málo známých a naprosto výjimečných Bière de Garde. Není to tak jednoduché, jak to vypadalo v našich excelech v roce 2015, ale jsem si jistý, že díky nám už stovky lidí měli možnost ochutnat tato výjimečná piva a další stovky lidí budou následovat. To je pro nás velký závazek a obrovská motivace pro další práci.

Ondřej a Martin
www.ibeer.cz