Načítání...

Extrémní pivo VI. – Oyster stout

Perla mezi tmavými pivy? Možná. S perlami má totiž mírně extrémní pivo hodně společného. Dnes si povíme něco o výjimečném pivním stylu Oyster Stout. Ano, vždyť o ústřicovém stoutu už jsme psali ve čtvrtém dílu tohoto seriálu, jenomže v něm to bylo s těmi ústřicemi trochu jinak. Ostatně pokud jste nečetli, najdete jej zde EXTRÉMNÍ PIVO IV. .

Skutečné ústřice a to včetně jejich skořápek se přidávají do stoutů nejen v pivovaru HenHouse Brewing Company (volně přeloženo Pivovar Kurník) z města Santa Rosa v Kalifornii., ale i v mnoha dalších. Proč to vlastně dělají? A jde to vůbec dohromady? Ústřice a pivo? Ale ano!

„Náš HenHouse Oyster Stout vaříme s celými ústřicemi, tedy i s jejich lasturami. Jsou z firmy Hog Island Oyster Company. Vápník z lastur ústřic pomáhá zvýraznit čokoládové a kávové tóny z praženého ječmene a kalifornských sladů. Dále přisypeme trochu mořské soli, která přidá slanou vůni i chuť. Je to jako slaná sušenka.

 

U mnoha vín se můžeme setkat s pojmem „expressions of terroir“, tedy volně přeloženo významným celkovým vlivem prostředí, kde se víno urodilo, zpracovalo a vyzrálo do své dokonalosti.

Podobně přemýšlejí v „Kurníku“ o pivu a uvařili černý stout s vůní a chutí Pacifiku, omývajícího pobřeží Kalifornie, doplněný o tóny kávy a čokolády – lahůdek, které si nejlépe vychutnáte v ratanovém křesle na terase útulného hotelu na útesu nad oceánem, třeba někde v Monterey.

Čím je tedy toto pivo extrémní?

Při vaření se jako důležitá surovina použijí ústřice a to včetně jejich lastur.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *