Načítání...

Extrémní pivo III. – HVALUR

V předchozích článcích jsme si ukázali, že lidská ústa a sliny mohou nahradit rmutovací proces a přeměnit škroby na fermentovatelné jednodušší cukry zde EXTRÉMNÍ PIVO I. a také kvasnice mohou mít různý původ zde EXTRÉMNÍ PIVO II. . Co všechno jsou lidé schopní udělat, aby to jejich pivo bylo jedinečné? Zabít jednoho z největších tvorů na zemi, plejtváka a jako vhodný nápoj ke konzumaci specialit z jeho masa a vnitřností uvařit pivo s ingrediencí opravdu velmi extravagantní – velrybími varlaty uzenými na kouři z ovčího trusu.

Pivo Hvalur 2 z islandského pivovaru Þorraöl Steðji (Stedji) je opravdu hodně kontroverzní. Pro ochránce velryb je to něco nepředstavitelného, ale je nutné si uvědomit, že Islanďané mají k lovu velryb zcela jiný vztah, než máme my.

Sládek pivovaru Stedji, Dagbjartur Arilíusson říká, že pivo uvařily pro islandský svátek Þorri. Ten se slaví jako večeře za účasti většího množství lidí, podávají se tradiční jídla na dřevěné míse ve tvaru koryta a každý z hostů by měl přednést báseň na počest norského boha Thora (Þorri ).

Pivo Hvalur 2 se vaří z čisté islandské vody, ječného sladu, chmele a uzených velrybích varlat.

 

Čím je tedy toto pivo extrémní?

Při vaření se do sladiny uvolní vývar z uzených velrybích varlat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *