Načítání...

Extrémní pivo II. – BEARD BEER

V minulém článku EXTRÉMNÍ PIVO I. jsme si ukázali, že lidská ústa a sliny mohou nahradit rmutovací proces a přeměnit škroby na fermentovatelné jednodušší cukry. Dnes si povíme, že poněkud extrémní mohou být i zdroje kvasnic, které se fermentací postarají o přeměnu cukrů na alkohol.

Divoké kvasnice jsou používány v pivovarnictví od samotného zrodu piva jako nápoje. V té době to ani nemohlo být jinak, protože o existenci mikroorganismů přeměňujících sladkou kalnou vodu v opojný nápoj vlastně nikdo nevěděl. I dnes je vyráběno mnoho piv tak, že do chladnoucí mladiny se nechají „zakousnout“ kvasinky jen tak volně poletující vzduchem, nebo ty, které se za léta používání nádob na kvašení piva v nich usadily a prostě tam žijí a dělají svojí práci.

Kvasinky byly kultivovány z devíti chloupků jeho vlastního plnovousu, který má již od roku 1978.

Sládek John Maier z pivovaru Roque v Newportu, ve státě Oregon v USA vaří tzv. „wild ale“, tedy pivní styl, u kterého jsou používány divoké kvasinky. Ty, které jsou zodpovědné za důkladnou fermentaci piva Roque Beard Beer jsou však zvláštního původu.



Čím je tedy toto pivo extrémní?

Obsahuje divoké kvasinky z plnovousu sládka Johna Maiera z pivovaru Roque!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *