Načítání...

Extrémní pivo I. – Chicha

Že do piva patří jen voda, ječmen, chmel a kvasnice? Tak s tím už dnes nemusíme zcela souhlasit. Ještě se tak srovnáme s pšenicí, žitem nebo přidáním různých druhů ovoce. V belgických pivech pak nepohrdneme ani invertovaným cukrem. Nad přidáváním rýže nebo kukuřice však už obvykle ohrnujeme nos, zejména pokud mají být levnější náhradou jiných surovin.

Kukuřice může být použita i v jednom velice extrémním pivě. Dokonce se jedná o odrůdu fialové peruánské kukuřice. Toto pivo bylo inspirováno kvašeným nápojem chicha, rozšířeným v celé střední a jižní Americe.

Pivovar angažoval 100 „žvýkačů“ fialové kukuřice

Výrobci chicha žvýkají kukuřici až vytvoří malé kuličky. Ptyalinové enzymy obsažené ve slinách rozloží kukuřičné škroby na jednodušší a tedy fermentovatelné cukry. Kuličky se nechají vyschnout a poté se z nich udělá kaše, ta se povaří, vychladí a nechá fermentovat po dobu 3 až 6 dnů ve velkých kameninových nádobách. Vypadá opravdu jako pivo.


Pivovar Dogfish Head Craft Brewery z města Milton ve státě Delaware v USA se nechal inspirovat a poprvé již v roce 2009 uvařil pivo Chicha. Od té doby várku tohoto poněkud extrémního piva zopakoval několikrát. Pivovar angažoval 100 „žvýkačů“ fialové kukuřice a k nažvýkaným kuličkám přidal ještě kukuřici žlutou a dále peruánské organické růžové pepřové květy.

Čím je tedy toto pivo extrémní?

Obsahuje lidské sliny!


 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *