Načítání...

BIOPIVO?

BIO!

Věřím, že mnohým z Vás se už jen z toho slova zježí všechny chlupy na těle. Nedivím se, protože téma biopotravin je plné mýtů. A jelikož bylo září měsícem biopotravin, pojďme si to společně trochu ujasnit. Začneme trochu zeširoka.

Co je to BIOpotravina?

Biopotravina (angl. „organic“) je výrobek vyprodukovaný v rámci ekologického zemědělství a vlastní platný certifikát. Biopotraviny pocházejí od výrobců, kteří se kvůli péči o půdu a rostliny vzdali používání průmyslových hnojiv a pesticidů. Zároveň o svá zvířata pečují, krmí je kvalitním krmivem a poskytují jim životní prostor (tzv. welfare).

Biosortiment zahrnuje hlavně mléko a mléčné výrobky, pečivo, koření, mouku, těstoviny, vejce, maso, ovoce, zeleninu nebo i víno. U piva bio není až tak běžné. Co českého spotřebitele odrazuje od „bia“? Samozřejmě vyšší ceny a stále nedostatečná informovanost.

Biopotraviny patří mezi produkty vysoké kvalitativní úrovně, avšak ve srovnání s konvenčními výrobky stejné kvality není jejich cena často o moc vyšší. Většinou je vyšší cena důsledkem vyšší pracnosti a nákladnosti výroby – logicky. Biopotraviny musí být vyráběny z co nejkvalitnějších surovin, bez umělých konzervantů, barviv, dochucovadel atd. Potraviny musí být důkladně zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních metod = tradiční cestou.

Co nesmí biopotravina?

– obsahovat rezidua agrochemických látek (hnojiv, postřiků), léčiv atd.
– obsahovat geneticky modifikované suroviny (GMO)
– být ošetřována ionizujícím zářením

„Ekologické zemědělství respektuje životní prostředí, využívá přirozené procesy z přírody, ale také vymýšlí moderní agrotechnické procesy. Neznamená to však návrat na stromy, ale ukazuje nám cestu ke zdravému rozumu a citlivému srdci. Na ekologických statcích najdete větší rozmanitost kvítí i ptáků, savců, obojživelníků a plazů, žížal, pavouků, střevlíků a také více lidské práce, která tu není nahrazena chemií.“

(cit. Lovime.bio)

Nelze ovšem říci, že biopotraviny jsou zdravější než ty konvenční. Jsou jen přirozenější. Například biomléko obsahuje více omega-3-mastných kyselin, bio ovoce nebo bio zelenina mají vyšší obsah zdraví prospěšných látek (např. polyfenoly). Ekologický chov drůbeže zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích.

Riziko

S bioprodukcí se ale váže i jeden nešvar. A tím jsou tzv. mykotoxiny. Jsou to nebezpečné látky produkované hlavně plísněmi. Chemická ochrana rostlin proti plísním je u biopotravin samozřejmě nižší, tudíž u biopotravin (hlavně tedy rostlinných) předpokládejme vyšší výskyt plísní. Ale není to pravidlem, protože také závisí například na předepsaném způsobu skladování.

A jak je to s pivem?

Biopivovarství je v Čechách zatím stále v kolébce, ale v různých pivotékách můžete vyzkoušet alespoň biopiva dovážená ze zahraničí, např. z Německa. Biopivo se od konvenčního piva liší surovinami, které pocházející z ekologického zemědělství, a dodržováním přísných norem během výroby. Takže jde hlavně o chmel a slad v biokvalitě.

Rok 2010

Pivovarský dům v Praze uvařil první „Biopivo“ v ČR. Šlo o ležák s německým sladem a novozélandským chmelem. Přesto, že pivo nebylo certifikováno, samozřejmě během výroby nebyla přidána žádná aditiva. Téhož roku uvařil Žatecký pivovar biopivo Celia (dnes už Celia Organic), které je navíc bezlepkové (ale o bezlepkových zase jindy). Jde o světlý ležák a osobně oceňuji to, že je pro obyčejného smrtelníka dostupný (v Bille ho v pohodě koupíte).

Rok 2012

V srpnu na Žatecku a Tršicku poprvé sklidili první certifikovaný bio chmel (Žatecký poloraný červeňák). Jeho plevely se likvidovaly mechanicky i ručně a hnůj pocházel z ekochovů.  A Žatecký pivovar tak mohl ve spolupráci s Chmelařským institutem konečně uvést na český pivní trh certifikované biopivo Žatec Sváteční speciál BIO. Šlo o patnáctistupňový speciál se šesti procenty alkoholu.

Rok 2014

byl podpořen státem (konkrétně 4 miliony) na výrobu polotmavého žitného bio piva. Jedná se o Český granát se 4,3 % alkoholu a vaří se dodnes. Toto certifikované pivo se vaří ze 2 odrůd chmele a 4 druhů sladu.

Ať už je Váš názor na BIO jakýkoli, prvotní snaha o přirozenější potraviny je rozhodně krokem dopředu. Věřím, že ekologické pěstování chmele i sladu se časem zdokonalí a možná i rozšíří. Dnešní doba má naštěstí tendence se vracet k tradicím a kvalitním pivům, které jsou rozhodně zdraví ku prospěchu. A zdraví je přece na prvním místě, nemyslíte? 🙂

Komentář
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *