Načítání...

Bière de Garde

Jedná se o pivní styl, který je typický pro regiony Nord a Pas de Calais v severní Francii. Pokud bychom se měli pokusit o doslovný překlad tak je to „pivo k uskladnění“ a zde se dostáváme již do historie, kde se pivo vařilo na farmách především pro vlastní spotřebu a uchovávalo se „do zásoby“ na další období. Dalo by se říct, že se jedná o obdobu belgického Saisonu, neboli Farm House Ale.

Bière de Garde mohou být světlá (blonde), tmavá (brune) nebo jantarová (ambrée). Právě jantarová piva proslavila tento pivní styl. Většinou se jedná o svrchně kvašená piva, ale najdeme mezi nimi i spodně kvašená jako například CH´TI, které je mimochodem jedno z nejznámějších.

V dnešní době, kdy jsou Bière de Garde vařena komerčně už nemůžeme mluvit o dlouhém skladování jako například během druhé světové války, kdy se skutečně uchovávalo na horší časy. Tato piva po uvaření musí ležet v tancích (salle de Garde) minimálně 21 dní při teplotě 2-3°C. Pouze takto získají certifikaci Appellation d’origine contrôlée, což je ve Francii označení identifikace, autenticity a zeměpisného původu u zemědělských produktů. Toto pravidlo vešlo v platnost 1.1.2017 aby došlo k zamezování urychlování procesu. Po stočení do láhví přichází fáze dokvašování v láhvi v místnosti, kde je stále udržovaná teplota 24°C. Tento proces trvá minimálně dva týdny. Následně může být pivo expedováno.

Všechna Bière de Garde se nabízí v láhvích o objemu 75cl, které jsou opatřeny korkovým nebo mechanickým uzávěrem. Tento formát láhve je více než typický pro severní Francii. Některá jsou i v 33cl, ale to je až trend poslední doby. Pivní kultura ve Francii je jiná než v Belgii, jde o to vypít pivo společně, stejně jako láhev vína, proto i jsou i sklenice často ve formátu 25cl.

Regiony Nord Pas de Calais se nachází na severu Francie, hlavní metropolí je město Lille, kam když zavítáte tak si nebudete připadat jako v takové té typické Francii (steak, víno a bageta), ale jako v pivním ráji, kde si dáte k jídlu Carbonade Flamande (vařené hovězí maso, určitá shoda s naším gulášem tam je) s „Frites“ a k tomu dobré pivo a máte na výběr (a obsluze musíte říct) zda 25, 33 nebo 50cl. Je zde velké množství podniků, kde uvidíte „svítit“ známé belgické velké značky, protože Francie v tomto ohledu v minulých dekádách opravdu zaspala a Belgičani obsadili většinu místních podniků. Posledních dvacet let se obnovuje lokální pivní tradice v regionu. Doporučujeme navštívit podniky se specializací na „piva ze severu“:

Beerchope, 18 rue de Gand, Lille – ve starém městě, 7 lokálních piv na čepu a veliký výběr láhví 75 a 33cl. Místní zde chodí po práci na skleničku piva, velice příjemný podnik.

La Capsule, 25, rue des trois Mollettes, je multitap bar (něco jako pražský BeerGeek), s velikým výběrem lokálních piv, je to spíš podnik na páteční večer za velice sympatické ceny (2,70 € za 25cl)


Největší průkopníci tohoto pivního stylu jsou pivovary:


V České republice můžete sehnat tato Bière de Garde:

  • Page 24 Hildegarde Blonde a Page 24 Hildegarde Ambrée
  • Page 24 Malts and Hops
  • Anosteké Blonde a Anosteké La Bracine
  • 3 Monts a 3 Monts Grande Réserve
  • La Gavroche
  • La Goudale Blonde a La Goudale Ambrée
  • G de Goudale Grand Cru

Více informací (nejen o Bière de Garde) naleznete na ibeer.cz

Komentář
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *